به گزارش تحریریه، رادیو بینالمللی چین در برنامه «اولین خبر صبحگاهی» از بخش جهانی صدای چین(CGTN Radio)، در گفتوگو با چین تیان، معاون مؤسسه مطالعات خاورمیانه در آکادمی روابط بینالملل چین، به بررسی ادعای ترامپ درباره مذاکرات با ایران و اهداف پشت پرده آن پرداخت.
در تاریخ ۷ ژوئیه، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در ضیافت شام رسمی کاخ سفید به مناسبت سفر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اعلام کرد که آمریکا مذاکراتی با محوریت ایران را برنامهریزی کرده و زمان و تاریخ دقیق این مذاکرات روز بعد، یعنی ۸ ژوئیه اعلام خواهد شد.
با این حال در روز ۸ ژوئیه به وقت محلی، وزارت خارجه ایران این ادعای ترامپ را رد کرد و تأکید نمود که ایران هیچ درخواستی برای مذاکره با آمریکا ارائه نکرده است.
دکتر چین تیان در تحلیل خود خاطرنشان کرد که انتخاب زمان اعلام این خبر از سوی ترامپ ــ یعنی در خلال ضیافت شام با نخستوزیر اسرائیل ــ حامل پیامی روشن برای اسرائیل است: آمریکا تمایلی ندارد بار دیگر در تنشها و درگیریهای احتمالی میان ایران و اسرائیل گرفتار شود.
بحث درباره ایران در دیدار سران آمریکا و اسرائیل، موضوعی علنی است. هدف اصلی واشنگتن از این اقدام، ارسال پیامی شفاف است مبنی بر اینکه مایل است مسئله هستهای ایران از طریق مذاکره حلوفصل شود.
پس از پایان یافتن درگیری میان ایران و اسرائیل، ایالات متحده در تلاش است تا برتری نسبی بهدستآمده در میدان نبرد را به اهرم فشاری بر سر میز مذاکره تبدیل کند. با اینکه تنشها فعلاً فروکش کردهاند، اما مسائل کلیدی از جمله پرونده هستهای ایران و تأسیسات مرتبط با آن همچنان نیازمند راهحلهای سیاسی و مذاکراتی هستند.
نکته قابلتأمل اینجاست که افشای خبر مذاکره با ایران توسط ترامپ در جریان ضیافت شام اخیر، شباهت زیادی با اقدام مشابه وی در ماه آوریل هنگام پذیرایی از نتانیاهو در واشنگتن دارد. این تکرار رفتار نشان میدهد که آمریکا در تلاش است پیامی واضح به اسرائیل منتقل کند: از تلآویو انتظار میرود که در مسئله ایران، بهویژه در زمینه مذاکرات هستهای، با واشنگتن همراهی کند.
تجمع اعتراضی مقابل کاخ سفید با حضور معترضان حامل پرچم ایران.
با در نظر گرفتن این موضوع که دور اخیر درگیری میان ایران و اسرائیل از سوی اسرائیل آغاز شد و بهطور مستقیم باعث توقف دور ششم مذاکرات هستهای ایران شد، مشخص است که دولت آمریکا نمیخواهد بار دیگر درگیر یک منازعه منطقهای جدید شود.
به گفته چین تیان، احتمال ازسرگیری مذاکرات هستهای ایران وجود دارد و شرایط بهتدریج برای این امر در حال مهیا شدن است.
از منظر آمریکا، تعلیق بلندمدت پرونده هستهای ایران با منافع راهبردی این کشور همخوانی ندارد. از سوی دیگر، برای ایران، مذاکره همچنان ابزاری کلیدی برای رفع تحریمها، رهایی از محدودیتهای توسعهای و کسب تضمینهای امنیتی است. اسرائیل نیز، هرچند در درگیری اخیر به برخی اهداف نظامی دست یافته، اما تجربه ۱۲ روزهی نبرد به این کشور نشان داد که با تکیه صرف بر ابزار نظامی، نه میتوان حکومت را سرنگون کرد و نه میتوان کشوری به وسعت و جمعیت ایران را بهطور کامل نابود ساخت.
از همین رو، اسرائیل نیز اکنون بیش از گذشته مایل است تا از طریق مذاکره به راهحلی دست یابد که منافع آن را تأمین کند.
پایان/
نظر شما